JAK SI DOMA UPÉCT VÝBORNÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB?

Pečení chleba bylo od jakživa rodinnou událostí. Lidé si jej pekli běžně doma a chleba byl tak součástí denního jídelníčku od snídaně až po večeři. Dnes se k těmto tradicím postupně vracíme, protože nám stále více záleží na tom, jaký chleba budeme jíst. Chceme nejet zahnat hlad, ale také si na chlebu pochutnat. Pokud tedy nevíte, kde koupit kvalitní domácí řemeslný chleba, můžete se inspirovat naším receptem a upéct si tak svůj vlastní domácí kváskový chléb.

Jaké Ingredience bude potřebovat na 2 bochníky?

  • žitný kvásek,
  • 1000 g žitné mouky,
  • 500 g pšeničné mouky,
  • voda,
  • sůl,
  • dle chuti semínka a bylinky

Jaký je postup pečení?


Kvásek smíchejte s 500 – 700 ml vody a 500 g žitné mouky.
Nechte kynout minimálně 8 hodin. Odeberte kvásek (pro příští
použití). Přidejte zbytek žitné mouky, dále 300 – 500 ml vody
a promíchejte. Nevynechejte pšeničnou mouku a 200 – 400 ml
vody. Nezapomeňte přidat lžíci soli a případně semínka
s bylinkami.

Vypracujte bochánky a nechte je ještě asi 1,5 hodiny odpočinout v ošatce nebo na plechu, který jste předtím vyložili pečícím papírem. Pečte 20 minut na 250 stupňů a 15 až 20 minut na 230 stupňů. Chléb nesmí moc rychle tmavnout a hotový je ve chvíli, kdy poklepem na jeho spodní stranu zazní dutý zvuk. Po vyjmutí z trouby chléb lehce potřete vodou se solí a nechte 12 hodin odpočívat (nejlépe na mřížce a pod bavlněnou utěrkou).

Upečený chléb uchovávejte nejlépe v Chlebovce od Bagydesign v uzavřeném prostoru. Svou Chlebovku si můžete vybrat na našem eshopu.

Přejeme dobrou chuť!

PS: Pokud byste nezvládli upéct, můžete zkusit chleba od Bistra Za Rohem v Kutné Hoře, mají každé pondělí, středu a pátek úžasný řemeslný chléb 🙂

Označeno , , , ,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *